VODIČ KROZ ADAPTACIJU

adaptacija dece - vrtic gnezdo

Polazak u vrtić je velika promena kako za dete, tako i za celu porodicu. Ovo je period kada dete počinje da vodi život delimično nezavisan od roditelja, a roditelji ne mogu da budu uz dete kao što su do tada navikli. Strah od odvajanja je prirodan i može se očekivati da dete u toj situaciji plače i negoduje. To znači da dete ima dobar emocionalan odnos sa roditeljima, ono ih voli i oseća se sigurno u njihovom prisustvu. Adaptacija na vrtić je proces, čije će trajanje i uspešnost zavisiti od mnogo faktora, a posebno od uzrasta deteta i njegovog socijalnog iskustva, kao i od spremnosti roditelja i vaspitača, odnosno porodice i vrtića. U našem Gnezdu decu očekuju tople i posvećene vaspitačice i zanimljivi sadržaji, pa smo sigurni da će se deca brzo i uspešno adaptirati, a ako bude potrebno podršku će pružiti članovi našeg stručnog tima

Roditelj na adaptaciji

Bez obzira na razloge zbog kojih su doneli odluku da dete pođe u vrtić (povratak na posao, proširenje porodice, želite da se dete socijalizuje), kod roditelja, posebno kod majke, mogu se javiti nedoumice, osećaj krivice i strah od odvajanja. Ovakva osećanja su sasvim prirodna i opravdana. Zato je važno da pre upisa deteta u vrtić roditelji reše svoje nedoumice, tako što će se upoznati sa radom vrtića i vaspitačima. Odnos između vaspitača i roditelja treba da je topao i prijateljski. Malo dete posmatra svet kroz oči roditelja, tako da ako vidi sigurnost i pozitivan stav roditelja prema vrtiću i ono samo će se tako osećati. Porodica treba da je smirena i puna razumevanja, kako bi detetu bila potrebna podrška i ulila mu samopouzdanje.

Kako pomoći detetu na adaptaciji

Kako bi adaptacija prošla što lakše i bezbolnije, evo nekoliko saveta:

  • Pre polaska u vrtić prošetajte sa detetom pored vrtića, pričajte mu šta se tamo radi i kako je tamo lepo. Prva poseta vrtiću treba da je kratka i to u vreme kada druga deca nisu tu, ili u toku boravka na otvorenom. Tako dete ima priliku da se nesmetano privikne na novi prostor i okruženje.
  • Prvi dan boravka u vrtiću treba da je kratak i to u vreme igre i slobodnih aktivnosti. Dete neće dobro reagovati ako dođe u vreme obroka ili odmora.
  • Odvojite vreme za period adaptacije, u slučaju da je to potrebno, provodićete neko vreme u vrtiću sa detetom.
  • Budite iskreni i tačni. Poštujte dogovor ili obećanje koje ste dali detetu o tome kada ćete doći po njega.
  • Dozvolite detetu da ponese omiljenu igračku ili predmet za koji je posebno vezano (cucla, ćebence i dr.)
  • Od naših vaspitača i stručnog tima možete dobiti i druge korisne savete i potrebnu podršku.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *